Sykes-Picot: a Közel-Kelet első felosztása

2016. március 31.

Címkék: Iszlám Állam, történelem, Közel-Kelet, Pelle János, első világháború, Sykes–Picot-egyezmény

Pelle János

PhD, egyetemi oktató

Az első világháború alatt az antanthatalmak, Nagy-Britannia és Franciaország megkötötte a Sykes-Picot paktumot, melyet napjainkban a térségben uralkodó zűrzavaros helyzet, az immár hosszabb ideje tartó, vallási és etnikai jellegű polgárháború „ősforrásaként” emlegetnek.

Teljes cikk

1848-as emlékmű az Ötvenhatosok terén?

2016. március 31.

Címkék: történelem, Balogh-Ebner Márton, 1848, forradalom, szabadságharc, 1956

Balogh-Ebner Márton

történész

A magyar trikolor első megjelenése ugyan jóval az 1848/49-es forradalom és önvédelmi háború előtti időre tehető, de elterjedését nagyban köszönheti a szabadságharcnak. A színek használatát az önkényuralom alatt betiltották, majd a piros-fehér-zöld lobogó a kiegyezéssel lett újra hivatalos állami zászlóvá.

Teljes cikk

Nyelv és szabadság

2016. március 24.

Címkék: Németország, Schmidt Mária, Brüsszel, szabadság, terrortámadás, terror, nyelv

Schmidt Mária

történész

A brüsszeli merényletsorozat egész kontinensünk ellen irányult. A támadásokat a belga hatóságok nem tudták megakadályozni, annak ellenére, hogy hónapokkal ezelőtt rendkívüli állapotot hirdettek. De ami még ennél is aggasztóbb: a belga főváros arab negyedének lakói majd fél éven keresztül rejtegették és bújtatták azt a körözött terroristát, aki a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja.

Teljes cikk

Haza, szeretet

2016. március 19.

Címkék: történelem, Schmidt Mária, második világháború, német megszállás

Schmidt Mária

történész

1944 tavaszán léptek Magyarország területére a Harmadik Birodalomnak nevezett náci Németország megszálló erői. Akkor már majdnem fél évtizede folyt az az öldöklés Európában, amit a történetírás II. világháborúnak nevez, és amely alig negyed évszázaddal az első, a nagy háború öldöklése után borította újra vérbe kontinensünket.

Teljes cikk

Ha 1956 a magyar szabadság éve volt, legyen az 2016 is!

2016. március 10.

Címkék: történelem, kiállítás, Terror Háza Múzeum, Balog Zoltán, 1956

Balog Zoltán

az emberi erőforrások minisztere

„A cella végén, alkóvszerű benyílóban vagy tízen aludtak ruhában, nők és férfiak vegyesen, a deszkadobogón. Körülbelül ugyanannyi ember ült lehajtott fejjel a falnak fordított székeken, melyek egymástól mintegy két méter távolságban álltak. Mind férfiak voltak, csakúgy, mint az a négy, aki a sarokban állt, óriási tócsák közepén. Orrukat a falnak nyomták, térdük remegett; nadrágja mind a négynek nedves volt. Egy ember a padlón feküdt, vércsíkos, nyáltól és vizelettől irizáló tócsában. Bokájától válláig össze volt kötve, olyan szorosan, mint egy múmia.”

(Fotó: MTI)

Teljes cikk


Propaganda és háború – a Borsszem Jankó hasábjain

2016. február 29.

Az első világháború számos újdonságot, találmányt honosított meg a harctéren és a hátországban egyaránt. A totálissá váló hadviselés új frontot nyitott a közvélemény befolyásolásában is, így született meg a modern propaganda.

Teljes cikk

Diafilmek a kommunizmus szolgálatában

2016. február 29.

Sallai Zsófia

történész

Rákosi Mátyás harcos élete, Asszonyok, lányok gyertek traktorosnak, Tavasz a kolhozban, Szovjetunió a béke őre, Termeljünk több tojást – ez csupán néhány azok közül a tudatformáló diafilmek közül, amelyekkel „népünk bölcs vezére” az új „szocialista" erkölcsöt próbálta megteremti, hogy szellemileg megalapozott „harcot" lehessen vívni a kapitalista ideológia ellen.

Teljes cikk

Bay Zoltán, az embermentő tudós

2016. február 22.

Címkék: történelem, Szabó Ákos, második világháború, radar, Bay Zoltán

Szabó Ákos

történész

Az Egyesült Államok 1931-ben indított programot az ellenséges repülők – és hajók – kimutatására szolgáló berendezés elkészítésére. A munkálatok mintegy kilenc éven keresztül zajlottak Fort Monmouth-ban, melyek eredményeképpen a Potomac folyó fölött elzúgó gépek mozgását tudták követni a mai radar elődjével. A további sikerek érdekében az Amerikai Egyesült Államok kormánya bevonta a fejlesztésekbe régi szövetségét, Nagy-Britanniát, akikkel 1940-ben kifejlesztették a 9 centiméter hullámhosszon dolgozó elektroncsövet, a magnetront, mely segítségével megalkották a radart.

Teljes cikk