Demográfia és migráció

2015. november 06.

Címkék: bevándorlás, demográfia, Európa, Schmidt Mária, iszlám, Migráció, népesedés

Schmidt Mária

történész

Nagyon úgy néz ki, hogy a posztkereszténység állapotába került materialista és ateista Európa nyugati fele kollektív öngyilkosságra készül, mert egyfelől termékenységi rátája tartósan 1,5 körül mozog, másrészt kiszolgáltatja magát a migrációs nyomásnak, ami ellenőrizetlenül zúdít a kontinensünkre.

Teljes cikk

A gigász. Konrad Adenauer (1876-1967)

2015. november 05.

Címkék: Németország, Schmidt Mária, szobor, Adenauer-szobor, Konrad Adenauer, Városliget

Schmidt Mária

történész

Adenauer a szabadságot tartotta a legtöbbre. Talán mert a náci időkben megértette semmivel nem pótolható jelentőségét, a börtönben megtapasztalta hiányát. Ahogy a nemzeti szocializmusból, úgy a szovjetek nemzetközi szocializmusából se kért, mert mindkét rendszer a szabadság ellensége volt. Tudta, hogy csak a szabad és öntudatos német polgárok tehetik azzá a hazáját, aminek mindig is látni akarta: sikeresnek és büszkének.

Teljes cikk

'56 és a lengyel-magyar barátság

2015. november 04.

Szabó Ákos

történész

1956 júniusában a lengyelországi Poznań városában a Sztálin Művek dolgozói utcára vonultak, hangot adva követeléseiknek, amiket a helyi pártszervezet, és a gyár vezetése sem hallgatott meg korábban. A legégetőbb problémának a kenyérhiány bizonyult, ugyanis a szovjet mintára államosított lengyel gazdaság nem bírta kapacitással a legalapvetőbb élelmiszerek előállítását sem, ami nem volt meglepő, hiszen a háborúban kettős megszállásban lévő ország pártvezetése minden erejével a nagyipari látványberuházásokat és a fegyverkezést támogatta.

Teljes cikk


Menni vagy maradni? Menekültkérdés '56-ban

2015. november 03.

Címkék: '56-os forradalom, kommunizmus, 1956, György Sándor

György Sándor

történész

Köztudott, hogy a kommunista/szocialista országok - Jugoszláviát leszámítva - számos eszközzel igyekeztek meggátolni állampolgáraik nyugatra utazását. Ennek legismertebb eszköze az úgynevezett Vasfüggöny volt, amely mintegy 45 évig osztotta ketté Európát, Winston Churchill ismert szavaival élve "a Balti-tengeri Szczeczintől az Adria melletti Triesztig". A magánutazások az 1940-es évek vége és az 1960-as évek eleje között gyakorlatilag lehetetlenné váltak; a nyugati és déli határon szögesdrót és aknamező húzódott, amelyek felszámolása 1955-re hivatalosan befejeződött, de a szigorú őrizet nem sokat enyhült.

Teljes cikk

Játsszunk nyugodtan!

2015. november 03.

Címkék: Sport, '56-os forradalom, kommunizmus, Szabó Ákos, 1956, Puskás Ferenc

Szabó Ákos

történész

A kommunista terror ellen kirobbant 1956-os forradalom-és szabadságharc során példátlan összefogásból vizsgázott jelesre a magyar nép. Az egység a társadalmi struktúra minden szintjén megmutatkozott: az értelmiségi, a munkás, a diák vállt vállhoz vetve nézett szembe az ÁVH tagjaival és a szovjet tankokkal egyaránt.

Teljes cikk

A pesti srácok

2015. november 03.

Címkék: '56-os forradalom, kommunizmus, 1956, Kloska Tamás

Kloska Tamás

történész

1956 őszén, a Budapest utcáin vívott fegyveres harcok oroszlánrészét a „pesti srácoknak” nevezett tízen- és huszonéves kamaszok, fiatal munkások, egyetemisták, diákok és fiatal felnőttek vívták. Ám nem szabad elfelejteni, hogy mellettük az idősebbek közül is kerültek ki szabadságharcosok, példának okáért a főként fiatalokból álló Széna tériek parancsnoka az 1956-ban 59 éves Szabó János, „Szabó bácsi” volt, aki rövid időn belül nagy népszerűséget és tekintélyt szerzett magának. 1957. január 19-én a forradalmat követő megtorlások során kivégezték, annak ellenére, hogy emberségesen bánt a harcok során túszul ejtett államvédelmis foglyaival. Iván-Kovács László és Pongrátz Gergely, a corvinisták első és második parancsnoka a forradalom és szabadságharc idején 26, illetve 24 évesek voltak. Az idősebb korosztályokra példa még az Angyal István és Csongovai Per Olaf által vezetett Tűzoltó utcai fegyveres csoport, az említett parancsnokok 1956-ban 28, illetve 26 évesek voltak.

„Magyarországon minden eszköz bevethető…” Nyikita Hruscsov, 1956.

Teljes cikk

Lengyel–magyar szolidaritás 1956-ban

2015. november 01.

Címkék: Lengyelország, '56-os forradalom, Balogh-Ebner Márton, forradalom, szabadságharc

Balogh-Ebner Márton

történész

Lengyelország 20. századi történelme számos ponton összefonódott Magyarország történelmével, s – noha számos különbséget is fel lehet fedezni – mind a két ország hasonló sorson osztozott a század folyamán. A lengyel–litván állam felosztása után a mai Dél-Lengyelország egy szeletét a Habsburgok birodalma annektálta, így a Bécs–Budapest központú állam széteséséig, a Magyar Királyság északról a Monarchia lengyel tartományával volt szomszédos.

Teljes cikk

Deportálás a Szovjetunióba, 1956

2015. november 01.

Címkék: '56-os forradalom, kommunizmus, forradalom, deportálás, György Sándor

György Sándor

történész

Az 1956-os forradalom és szabadságharc legtöbb történése mára ismertté vált, és nevet kaptak a harcok alatt elesettek, valamint a megtorlás alatt kivégzettek is. Alig ismertek viszont azok, akiket a forradalom leverése után a Szovjetunióban, a mai Ukrajna területén tartottak fogva hónapokig minden eljárás és ítélet nélkül. Bár ellentétben az 1944-45-ben elhurcoltakkal az ’56-os deportáltakat nem kínozták és kényszermunkát sem végeztettek velük, a bizonytalanság, a bezártság és a gyenge ellátás nehezen, vagy egyáltalán nem múló fizikai és lelki sebeket okozott nekik. Mivel a velük történtekről nem beszélhettek – hivatalosan tanulmányúton voltak a Szovjetunióban – joggal nevezhetjük őket 1956 néma áldozatainak.

Teljes cikk

5 vers '56-ról

2015. október 31.

Címkék: '56-os forradalom, forradalom, Márai Sándor, Faludy György, 1956, vers, Cseh Tamás, Illyés Gyula, Bereményi Géza, Hobo, Misztrál, Sinkovits Imre, Nagy László

Baranyi Márton

Miként az 1848-as forradalommal és szabadságharccal, úgy '56 emlékével is szorosan összekapcsolódtak az akkor elhangzott és később született versek. Öt ismert, és kevésbé ismert verset válogattunk a forradalomról.

Bereményi Géza: Corvin köziek (Cseh Tamás)

Teljes cikk