Álmodj, királylány

2015. december 11.

Címkék: demokrácia, Orbán Viktor, Megadja Gábor, világdemokrácia, Jürgen Habermas

Megadja Gábor

eszmetörténész

Jóízűen kacarásztam nemrég azon, hogy sokan fölháborodtak a miniszterelnök legutóbbi „összeesküvés-elméletén”. A fölháborodók többsége balliberális, akik persze tagadják, hogy balliberálisok lennének. Csak a véletlen műve, hogy úgy beszélnek, mint a balliberálisok, balliberális ügyeket védenek, balliberális retorikát használnak. Isten útjai kifürkészhetetlenek. Az összeesküvés-elmélet vádja arra vonatkozott, hogy Orbán „politikailag konstruált világtársadalomról” és hasonlókról beszélt, mondván, a nemzetállamok felszámolásában érdekelt európai utópisták – értelmiségiek és politikusok egyaránt – ilyesmiket forgatnak fejükben.

 

Teljes cikk

Szabad György: erkölcsi példa, nemzeti és polgári politikai iránytű

2015. december 09.

Címkék: rendszerváltoztatás, Kövér László, Szabad György, Ellenzéki Kerekasztal

Kövér László

Ha a történelem a múlt politikája, és a politika a jelen történelme, akkor Szabad György mindkettőnek a legmagasabb rangú választott tisztségviselője volt: a történelemre a sorsa, a politikára pedig a népe választotta ki. Így lett ő az összetartás embere a XX. század magyar szétszakítottságában.

Teljes cikk

Alternatívák

2015. december 07.

Címkék: EU, bevándorlás, terrorizmus, Európai Unió, Gerő András

Gerő András

történész

2015. november 13-a, a Párizsban elkövetett véres terrorcselekmények óta Európa jó néhány felelős tényezője háborúra utaló szóhasználatot alkalmaz. A Francia Köztársaság elnöke országa elleni háborúról beszél; szerinte Franciaország hadiállapotban áll. A korántsem republikánus, hanem teokratikus Vatikán vezetője – egyben a katolikus világegyház feje, a pápa – egyenesen a harmadik világháború kifejezést használja, használta. A magyar miniszterelnök azt mondja: Európa támadás alatt áll, s számítani kell az ellenség diverzánsainak beszivárgására is. A militáris retorika – ha egyeseknek túlzottnak tűnik is – nem véletlen: Európának szembe kell néznie azzal, hogy kisebb-nagyobb, de már megszokott feszültségekkel teli biztonságérzete felborulhat, felborult; életkereteinek stabilitása veszélybe kerülhet, került.

Teljes cikk


A stúdióból az arénába

2015. november 30.

Baranyi Márton

Bal- és jobboldal régóta nem ért szót egymással, vitáik érvek ütköztetése helyett gyakran az egymás mellett való elbeszéléssel, nem ritkán személyeskedéssel telnek el. A kibékíthetetlenséget mára mindkét oldal adottságként kezeli. De vajon magától értetődő mindez? Honnan az ellenségeskedés? Robert Gordon és Morgan Neville dokumentumfilmje néhány fontos tanulsággal biztosan szolgál, az amerikai politikát figyelemmel kísérőknek pedig egyenesen kötelező darab.

Teljes cikk


Új életet kezdő népek

2015. november 28.

Címkék: EU, bevándorlás, Németország, Európa, Pelle János, menekültek, migránsok

Pelle János

PhD, egyetemi oktató

A 2015-ben kezdődött migráns-, illetve menekültinvázió sajátossága annak „kikényszerített” jellege. A „harmadik világ” vándorai felismerték: az Európai Unió, illetve tagállamai nem használnak fegyvert ellenük, nem lőnek civilekre. Miközben a polgárháború mocsarába süllyedt iszlám országokban, Szíriában, Líbiában vagy Jemenben az egymással háborúzó fegyveres csoportok számára a legkisebb gondot nem okoz, hogy nőket vagy gyermekeket mészároljanak (sőt, az Iszlám Állam még hivalkodik is kegyetlenkedéseivel), addig az EU katonái, illetve rendőrei megbénulnak, ha erőszakosan kell fellépni. Nincs abban semmi meglepő, hogy az erőszak tombolásától megedzett menekülők, illetve migránsok a szó szoros értelmében benyomultak az EU területére, mely bénultan tűrte, hogy átgázoljanak a határain.

Teljes cikk

Könnyedén azonosították a CIA ügynökeit

2015. november 23.

Címkék: USA, Amerikai Egyesült Államok, hidegháború, KGB, Szecsey István, kémkedés, CIA

Szecsey István

történész

Az amerikai központi hírszerzés fejesei évtizedekig hittek abban, hogy külföldi ügynökeik a CIA-ba beépített szovjet kémek miatt buktak le. A valódi ok egy új könyv szerint sokkal prózaibb lehetett: a hivatalok hanyagsága és nemtörődömsége tette lehetetlenné saját hírszerzőik munkáját.

Szovjet tanácsadók terme (Fotó: Terror Háza Múzeum)
Teljes cikk

Megtorlások – 1956

2015. november 20.

Címkék: '56-os forradalom, forradalom, szabadságharc, 1956, Virág János

1956. november 4-étől a szovjet páncélosok néhány nap alatt legázolták a nyugati segítségben reménytelenül bízó magyar felkelők forradalmát. A Moszkvából hazatérő Kádár János miniszterelnök tudta mi a feladata, a Párt és a szovjet elvtársak elvárása: kíméletlenül megbosszulni a „testvéri Szovjetunión” esett sérelmeket, demonstrálni a proletárhatalom erejét és elrettenteni a felkelőket.

Biszku Béla és Kádár János a parlamentben (Fotó: Mandiner)
Teljes cikk

Útban az önmegsemmisítés felé

2015. november 12.

Címkék: EU, bevándorlás, Németország, Angela Merkel, Schmidt Mária, politikai korrektség, Európai Unió

Schmidt Mária

történész

Az Európai Unió védelmi képességének ordító hiánya mára mindenki számára szorongató realitássá vált. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az európai közösségnek azért nincsen közös hadserege, határrendészeti ereje, de még a létrehozásukra irányuló akarata és erőfeszítése se, mert nincsenek közösen vallott értékei, amelyeket megvédésre érdemesnek tartana. Ebből következőleg nincs és nem is lehet közös jövőképe, ezek híján pedig nem sikerülhet közösséggé válnia. Pedig a szemünk előtt zajló, megrendítő erejű betelepülési válság jó alkalom lehetne arra, hogy a Szovjetunió összeomlása után keletkezett kohéziós vákuumhelyzetet, ami a külső fenyegetettség hiányából fakadt, meghaladja és a széttartó erőket egy irányba kanalizálva készüljön fel a 21. századra.

Teljes cikk