Apa, nálad jobban senki sem érdemli meg!

2015. október 31.

Címkék: kommunizmus, Szabadság Háza, Annus István, ifj. Annus István, Békéssásmson

ifj. Annus István

„Uram, tudd meg, hogy nem akarok élni, / Csak magyar földön és csak magyarul, / Ha bűn, hogy lelket nem tudok cserélni / Jobb is, ha szárnyam már most porba hull, / De ezt a lelket itt hagyom örökbe / S ez ott vijjog majd Kárpát havasán / És belesírom minden ősi rögbe, / El innen, rablók – ez az én hazám!” Sajó Sándor

Fotó: MTI/MTVA

Teljes cikk

Sztálin északra megy (Hanti-osztyák mese)

2015. október 30.

Címkék: történelem, kommunizmus, Baranyi Márton, Sztálin, nanáj, népmese, mese

Baranyi Márton

Az Onyega-parti kolhozparasztok meséje után újabb rövid történet következik a Szovjet népmesék Leninről és Sztálinról című, 1953-ban megjelent kötetből. A mese ezúttal nyelvrokonainkról, a hantikról szól, vagyis leginkább arról, hogyan szerette volna láttatni a szovjet propaganda a kommunizmus tajgai misszióját.

Teljes cikk


Akiket utolért a történelem

2015. október 28.

Címkék: kommunizmus, Tabi Norbert, Békéssámson, Szabadság Háza

Tabi Norbert

történész

A kommunista diktatúra legsötétebb éveiben, egy Békés megyei faluban egy maréknyi fiatal úgy döntött, a tettek mezejére lép. 1951-ben Annus István vezetésével Békéssámsonon megalakult a Magyar Ellenállási Mozgalom. A csoport tagjai négy éven át terjesztették röplapjaikat a környező megyékben – sőt még Budapesten is! – az ÁVH-s terror és a szovjet megszállás ellen. Legismertebb üzenetük így szólt: „Sír a magyar róna, ruszki csizma nyomja.” A Terror Háza Múzeum a Békéssámsonon megnyitott Szabadság Házával az ellenállók hősies küzdelmének állított emléket. A sámsoni hősök közül ma már csak ketten vannak életben. Az egyikük Arany-Tóth Ferenc, azaz „Bozambo”. Vele beszélgettünk.

Teljes cikk

A végtelen foglyai

2015. október 27.

Címkék: kényszermunka, gulag, gulág, Kormos Valéria, Sallai Zsófia

Sallai Zsófia

történész

Amint a szovjet csapatok átlépték a magyar határt, hozzákezdtek a találomra összeszedett munkaképes civilek elhurcolásához, hogy háborús jóvátételként rabszolgamunkát végeztessenek velük a Szovjetunió területén. Nem kímélték a nőket sem: elszakították őket a családjuktól, hogy aztán idegen földön, embertelen körülmények között építtessék velük a kommunizmust. Többszázezer magyar veszett oda, de sokan voltak olyanok is, akik megmenekültek a haláltól. A poklot megjárt asszonyokról Kormos Valéria írt könyvet.

Teljes cikk

Sortűz Miskolcon

2015. október 26.

Címkék: Miskolc, '56-os forradalom, szabadságharc, 1956, október 23., Kloska Tamás

Kloska Tamás

történész

1956. október 22-én a miskolci Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatói vitaestet tartottak, amin összeállították a diákság tizenegy pontos követelését. A miskolci egyetemisták tizenegy pontja lényegében megegyezett a Budapesti Műszaki Egyetemen elfogadottakkal, létrejöttének körülményei között azonban lényeges különbség volt: Miskolcon a helyi pártvezetők jelenlétében, azok tiltakozása ellenére a diákok ragaszkodtak követeléseik teljességéhez.

Teljes cikk

Isten áldja 1956 hőseit!

2015. október 24.

Címkék: Schmidt Mária, forradalom, szabadságharc, 1956, október 23., Veszprém

Schmidt Mária

történész

„Szabadság nem virul /a holtnak véréből” – figyelmeztet nemzeti Himnuszunk, Babits szavaival a „szabadság himnusza” arra, hogy a szabadság nem magától értetődik és nem is volt mindig részünk benne. Nem öröklődik és nem elég egyszer kivívni. A szabadságért mindig, újra és újra meg kell harcolni. Minden generációnak a maga helyén. A maga idejében, a maga eszközeivel. Ahogy szüleink és nagyszüleink generációja is megharcolt érte 1956 őszén. Ahogy a mi generációnk tette negyedszázaddal ezelőtt, amikor véget vetett a kommunista diktatúrának és a szovjet megszállásnak.

Teljes cikk


A Szabadság Háza

2015. október 16.

Schmidt Mária

történész

Október 22-én nyílik Békéssámsonban a Szabadság Háza, amely az 1950-es évek első felének legjelentősebb hazai antikommunista ellenálló szervezetének állít emléket.

Teljes cikk

Digitalizált erőszak

2015. október 07.

Címkék: bevándorlás, média, Pelle János, menekültválság, erőszak

Pelle János

PhD, egyetemi oktató

Az antik görög mitológia szörnyetegei az árulkodó nevű gorgók. Ők azok, akikre „iszonyatos ránézni”, mégis vonzzák az emberek tekintetét. Az egyiküket, Medúzát, Perszeusz győzte le: számos képen és szobron örökítették meg a hőst, kezében a rémséges lény fejével. Digitalizált világunkat, ahol százmilliók ülnek egész nap a számítógép előtt, vitathatatlanul uralják a gorgók, nem túlzás azt állítani, hogy meghatározó szerepük van a politikában is. Szolgái az operatőrök, illetve a média azon munkatársai, akik közszemlére teszik az erőszak iszonyatos képeit.

Teljes cikk