Mit tanít a holokausztról Kertész?

2016. április 17.

Címkék: Schmidt Mária, holokauszt, Kertész Imre

Schmidt Mária

történész

Kertész Imre néhány nappal ezelőtti eltávozása különösen aktuálissá teszi, hogy a mostani emléknapon az ő gondolatait idézzük fel, tudva, hogy 71 évvel ezelőtt Buchenwaldban érte meg a tábor felszámolását, túlélte tehát, annak ellenére, hogy a tábor halottként könyvelte el és elhunytként szerepeltette a nyilvántartásában.

Teljes cikk

1956 cigány hősei

2016. április 08.

Címkék: Terror Háza Múzeum, cigány, roma, Nemzetközi Roma Nap, Róma

Gimnazista diákvezér, parancsnok kismama, vándorköszörűsök, művészek, segédmunkások. Az 1956-os forradalom és szabadságharcból a magyar cigányság is kivette a részét. Az április 8-i Nemzetközi Romanap alkalmából kisfilmek készültek 1956 cigány hőseinek bátor kiállásáról.

Teljes cikk

Visznek benneteket, ott fogtok meghalni – A roma holokausztról

2016. április 08.

Címkék: történelem, Balogh-Ebner Márton, cigány, roma, második világháború, Róma, porajmos, roma holokauszt

Balogh-Ebner Márton

történész

A Ha szaladok, agyonlőnek ha megállok agyonvernek. Az európai roma holokauszt című kiadvány mérföldkőnek bizonyulhat. Széles közönséghez szól, hiteles forrásokon keresztül mutatja be a porajmos történetét, gazdag és látványos illusztrációi révén pedig tudományos ismeretterjesztésre is alkalmas.

Teljes cikk


Énekeljetek munkásőrök!

2016. március 31.

Baranyi Márton

A Munkásőrség, a kommunista rendszer egyik látványos szimbóluma szinte keretbe foglalja a Kádár-rendszert. Az 1956-os forradalmat követően, 1957-ben hozták létre, hogy a négyigenes népszavazással szűnjön meg végül 1989-ben. A puhuló diktatúra pártmilíciája ekkorra már köznevetség tárgyává vált. Tímár Péter egy évvel később bemutatott Csapd le csacsija bénázó, esetlen de szolgálatkész és veszélytelen operetthadseregként mutatta be őket, akik a pincében gyakorlatozva várják a visszarendeződést.

Teljes cikk

Vörös pokol Ázsiában

2016. március 31.

Címkék: kommunizmus, Szabó Ákos, vörös khmerek, Kambodzsa

Szabó Ákos

történész

A kommunista országok közül sajátos utat járt be az ázsiai Kambodzsa, ahol az 1970-es években egy minden addigitól eltérő szélsőbaloldali diktatúra bontakozott ki Szaloth Szár, mozgalmi nevén Pol Pot vezetésével. Az 1953-ban függetlenné váló területen polgárháború robbant ki, ami a francia megszállást követően újra szenvedéseket hozott az ország lakóira.

Teljes cikk


Sykes-Picot: a Közel-Kelet első felosztása

2016. március 31.

Címkék: Iszlám Állam, történelem, Közel-Kelet, Pelle János, első világháború, Sykes–Picot-egyezmény

Pelle János

PhD, egyetemi oktató

Az első világháború alatt az antanthatalmak, Nagy-Britannia és Franciaország megkötötte a Sykes-Picot paktumot, melyet napjainkban a térségben uralkodó zűrzavaros helyzet, az immár hosszabb ideje tartó, vallási és etnikai jellegű polgárháború „ősforrásaként” emlegetnek.

Teljes cikk

1848-as emlékmű az Ötvenhatosok terén?

2016. március 31.

Címkék: történelem, Balogh-Ebner Márton, 1848, forradalom, szabadságharc, 1956

Balogh-Ebner Márton

történész

A magyar trikolor első megjelenése ugyan jóval az 1848/49-es forradalom és önvédelmi háború előtti időre tehető, de elterjedését nagyban köszönheti a szabadságharcnak. A színek használatát az önkényuralom alatt betiltották, majd a piros-fehér-zöld lobogó a kiegyezéssel lett újra hivatalos állami zászlóvá.

Teljes cikk

Nyelv és szabadság

2016. március 24.

Címkék: Németország, Schmidt Mária, Brüsszel, szabadság, terrortámadás, terror, nyelv

Schmidt Mária

történész

A brüsszeli merényletsorozat egész kontinensünk ellen irányult. A támadásokat a belga hatóságok nem tudták megakadályozni, annak ellenére, hogy hónapokkal ezelőtt rendkívüli állapotot hirdettek. De ami még ennél is aggasztóbb: a belga főváros arab negyedének lakói majd fél éven keresztül rejtegették és bújtatták azt a körözött terroristát, aki a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja.

Teljes cikk