Határozott, nyílt tekintetű férfi áll a gomolygó felhők alatt, kabátjába belekap a vihart jelző szél. Egyik keze egy kislány fején nyugszik, míg a másik egy menekülő pár felé nyúl - így örökítette meg a magyar Daday Ferenc festményén az egykori alelnököt. A nagyszabású tablót a New York Times némi malíciával a Washingtonról készült híres képpel vetette össze, melyen Amerika első elnöke a Delaware folyón kel át csapatai élén.

Hiába a szocreál utóérzésű, heroikus póz, Nixon látogatása jelzésértékű volt az andaui táborban rekedt magyaroknak. Hamar kiderült, hogy az amerikai kvóta nem bizonyul elegendőnek, és világossá vált, hogy megoldást kell találni a politikai menedékjog okozta adminisztratív problémákra is. Nixon ezért látogatott el az osztrák határra.

Az alelnök Eisenhower megbízásából decemberben azzal az ígérettel érkezett, hogy mindent megtesz a kérdés rendezése érdekében. Nixon gyógyszerekkel és amerikai segélyekkel érkezett, egy sajtófotón pedig darálthúst készített a forradalom menekültjeinek hamburgereihez.