A francia újságírás mikrokozmoszának Orbán-fóbiája

2020. június 24.

Címkék: demokrácia, Orbán Viktor, bevándorláspolitika, nemzetközi sajtó, lejáratás

Kevin Bossuet

történész

Amióta 2010 májusában Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke lett, a francia média papjai, tudósítói és kommentátorai egyre intenzívebben köszörülik rajta a nyelvüket. A Libération-tól a Le Figaró-ig, a Le Monde-tól a Les Echos-ig valóságos fújoló kórus veti rá magát a magyar kormányfőre, s hány a szemére minden elképzelhető vétket.

Teljes cikk

Rockzenével a szabadság és az emberiesség szolgálatában

2020. június 20.

Címkék: Bartók Béla, koronavírus-járvány, george floyd, Mandoki Soulmates

Leslie Mándoki

zenész, producer

Új napra ébredtünk — és ez a nap olyan kihívásokat hozott, amelyeket talán sokan megjósoltak, de sohasem hittük, hogy bekövetkezhetnek. Ezen kihívásokra adott válaszunk fogja meghatározni, hogy kik is vagyunk valójában. Összefogásért kiált most a művész itt a nyugati világban. Meg kell fognunk egymás kezét és össze kell kapaszkodnunk, hogy mindenféle viszály és széthúzás ellenére eggyé válhassunk. A világjárvány és a megosztottság elleni küzdelem élesen ki fogja rajzolni azokat a vonásokat, amelyek megmutatják, hogy ki hová is tartozik, hogy kinek hol van a szellemi, erkölcsi és etikai hazája. Minket, magyarokat a különbözőségünk egysége tesz erőssé és európai példaképpé, hisz népünk évszázadokon át harcban védte Európát és tehetségével, szorgalmával gyarapította Európa közös értékeit.

Teljes cikk

Ezért szeretik a magyarok Orbán Viktort

2020. június 18.

Címkék: Orbán Viktor, identitás, Izrael, második világháború, kettős állampolgárság, antiszemitizmus

Kovács Zoltán

államtitkár, kormánybiztos

A magyarok a nyelvi és kulturális bezártságuk okán az igazi, felvilágosult világon kívül élnek és ezért vagyunk mi olyan idegengyűlölő antiszemiták. Ezért imádjuk a miniszterelnökünket is, aki egyébként egy „nacionalista gyűlöletkeltő.” Mindezt Yehuda Lukacs „Ezért imádják a magyarok annyira a sorosozást és a nacionalista gyűlöletkeltő Orbánt” című véleménycikkéből tudhatjuk meg.

Teljes cikk

Az első tíz év értékei

2020. június 13.

Békés Márton

történész

„Ha ismered az ellenséged és ismered önmagad, tiéd lesz a győzelem.”
Szun-ce

Az elmúlt évtizedről történelmi távlatban azt fogják írni, hogy „a 2010-es évek Orbán Viktor évei voltak Magyarországon” (Schmidt Mária). Idén tavasszal–nyáron, amikor tizedik évébe lép a Nemzeti Együttműködés Rendszere, és egyúttal félidejébe a 4. Orbán-kormány, érdemes számot vetni azzal, hogy a Fidesz 2006 októbere óta minden országos választást megnyert (három-három parlamenti és EP-választást, két népszavazást, négy önkormányzati választást), és a rendszerváltoztatás óta Orbán Viktor az egyetlen, kétszer egymás után újraválasztott miniszterelnök. Miután a mögöttünk hagyott évtizeden kívül 1998 és 2002 között is miniszterelnök volt, az elmúlt harminc évnek már összesen majdnem a felét az ő kormányzása határozta meg.

Teljes cikk

Egy tömeghisztéria születése

2020. június 10.

Címkék: USA, tüntetés, black lives matter, george floyd, blm

Frank Füredi

szociológus, publicista

A „Fekete Életek (is) Számítanak” (Black Lives Matter, BLM) nevet viselő mozgalom tiltakozása világszerte követőkre talált, és e hirtelen robbanásban az a legszembeszökőbb, hogy milyen villámgyorsan állt mellé lényegében minden befolyásos intézmény és mindenki, aki csak számít. Hollywoodtól az egyházakon át az üzleti élet nagyjaiig a fél világ látja létfontosságúnak, sőt, némely esetben tekinti egyenesen kötelességének, hogy a Black Lives Matter mellé álljanak. Az interneten a népszerű bejegyzések szerzői egymással versengve tesznek tanúságot arról, mennyire szívükön viselik a BLM ügyét.

Teljes cikk

A nő, aki nem volt cenzor. Sőt: az is lehet, hogy ott sem volt

2020. június 07.

Címkék: MSZP, Gyurcsány Ferenc, kommunizmus, MSZMP, Lendvai Ildikó, balliberális sajtó, 24.hu

Schmidt Mária

történész

Bita Dániel és Pető Péter interjút készítettek a Rendszerváltás 30 sorozatban Lendvai Ildikóval. Ilyen gyáva, semmitmondó, semmire rá nem kérdező, a nyilatkozó szavait készpénznek vevő, összekacsintgatós valamit is ritkán olvas az ember. Persze korlenyomatnak pont megfelel. Mindent elmond a szervilis, posztkommunista újságírásról, ami ezerrel támad mindent, ami nem ők, de a sajátjaikhoz még csak kérdéseik sincsenek. Úgy beszélgetnek a Magyar Szocialista Párt egyik legfontosabb egykori vezetőjével, aki frakcióvezető és pártelnök is volt, előtte pedig az MSZMP Központi Bizottságának munkatársa, mint egy amatőr balettáncossal, aki átpiruettezett az életén. Felelősség? Ugyan.

Teljes cikk

Reagálás egy opportunista, elfogult és túlságosan is ismerős véleménycikkre

2020. június 05.

Címkék: Orbán Viktor, Magyarország, Brüsszel, roma, Nemzetközi Roma Nap, Róma, euobserver

Kovács Zoltán

államtitkár, kormánybiztos

Szerdán az euobserver oldalán „Romaellenes gyűlölet Budapest utcáin” címmel megjelent véleménycikkben Jacqueline Bhabha és Margareta Matache egy nemrégiben szélsőjobboldali radikálisok által vezetett tiltakozást használt fel arra, hogy Magyarországot egy olyan helynek írja le, ahol „a neofasiszta aktivisták gyűlölettel teli erőszakja a magyar politikai vezetők bűnrészességére épül”; olyan vezetőkére, mint Orbán Viktor miniszterelnök, aki „rasszista gyűlöletbeszéd arzenáljával” büszkélkedhet.

Teljes cikk

Nem vagyunk egyedül

2020. június 04.

Címkék: Magyarország, június 4, Trianon

Békés Márton

történész

Van magyar lényeg, a létezésnek egy speciálisan magyar módja. Ennek fenntartására, megőrzésére és továbbadására esküdtünk mi össze egymással. Minden politikai csoport valamilyen végső kérdésre keresi a választ. A nemzetiek stratégiai kérdése nem más, minthogy mi a magyar? Nem az, hogy ki a magyar, hanem az, hogy mi teszi a magyart, azaz mitől magyar a magyar? Vagyis, hogy mi szövi meg köztük az összetartozástudat finom szálait, amelyek erős kötélként fonják közösséggé az egyéneket.

Teljes cikk

Trianon számokban

2020. június 03.

Címkék: Orbán Viktor, Schmidt Mária, Trianon, Új világ született, trianoni békediktátum

Fekete Rajmund

történész

„Újkorunk legnagyobb tragédiája Trianon.”
BABITS MIHÁLY

 

Száz évvel ezelőtt négyévnyi könyörtelen öldöklést követően – melynek valódi célja az volt, hogy eldőljön: ki lesz a huszadik századi Európa ura – egy félelmetes és idegen világ jött létre a trianoni békediktátumnak köszönhetően.

Teljes cikk

A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete

2020. május 30.

Címkék: brexit, propaganda, kultúrharc, világjárvány

Frank Füredi

szociológus, publicista

Ha az olvasó a nyugati média híradásait követi, alighanem azt látja lelki szemeivel, hogy mióta kitört a koronavírus-világjárvány, a magyar kormány brutális diktatúrát gyakorol az ország felett. Cikkek szüntelen folyamában olvasható mindegyre, hogy Magyarországon kimúlt a demokrácia, s közben egyik kommentár a másik után fejtegeti, miként használta ki fondorlatosan a kormány a pandémia miatti aggodalmat arra, hogy az 1930-as évekre emlékeztető kíméletlen tekintélyelvű diktatúrát kényszerítsen a népre.

Teljes cikk