Az 1956-os forradalmárok Európa jövőjéért is harcoltak

2016. július 13.

Címkék: Terror Háza Múzeum, forradalom, szabadságharc, 1956, Egy akaraton, Rogán Antal

Rogán Antal

Azért vagyunk, és azért lehetünk ma itt, mert történelmünk során mindig akadnak olyan különleges pillanatok, amikor minden magyar egyet akar. Újra és újra megtörténik velünk, hogy ez az amúgy széthúzásra igencsak hajlamos nép váratlanul példát mutat az egész világnak összefogásból és bátorságból. Ez általában mindig olyankor történik meg velünk, amikor a szabadságunkat és a függetlenségünket érezzük veszélyben. Ilyenkor vagyunk mi magyarok - Petőfi Sándor kifejezésével élve - Egy akaraton.

Teljes cikk


Egy akaraton

2016. július 04.

Címkék: Terror Háza Múzeum, Schmidt Mária, forradalom, szabadságharc, 1956, Terror Háza, Egy akaraton

Schmidt Mária

történész

Meggyőződésem, hogy soha sem volt még ilyen kemény és vastag fal múlt és jelen között, mint napjainkban. Az idő egyszerre lett sűrű és híg: már az öt évvel ezelőtti események is olyanok, mintha egy teljes évszázad telt volna el azóta, miközben gyakran arra sem emlékszünk, hogy tegnap vagy tegnapelőtt mi történt velünk. Ezért, hogy a fiatal nemzedékek számára 1956 magyar forradalma és szabadságharca olyan messzeségben van, mint 1848. Csak halkan mondom: 1848 és 1956 nélkül kihunyt volna belőlünk magyarokból az a képesség, hogy szabad közösségként építhessünk magunknak jövőt.

Teljes cikk

Anyám forradalma

2016. június 30.

Címkék: '56-os forradalom, Szabó Ákos, forradalom, 1956

Szabó Ákos

történész

A szentírás egyik örökérvényű mondata a zsidó nép kálváriája kapcsán így hangzik: „Beszéld el fiaidnak azon a napon, s tedd hozzá: velem tette ezt az Örökkévaló, mikor kivonultam Egyiptomból.” Mélyen igaz idézet, ami nemcsak az Egyiptomi fogságról szól, ennél sokkal összetettebb, évezredeken átívelő jelentéstartalommal bír. Korábban már lejegyeztem egy – a családi kalendáriumban évtizedekig porosodó – történetet, ám a legutóbb idős édesanyám látta szükségét annak, talán valamilyen felsőbb erő által mozgatva, hogy elmondjon nekem egy történetet, ami egész életében végigkísérte, mégpedig azért, hogy én és a gyerekeim is megtudják.

Fotó: Fortepan

Teljes cikk
Ferenc József és a magyarok – egy viszony története

2016. június 07.

Címkék: történelem, Gerő András, Balogh Gábor, Ferenc József

Balogh Gábor

történész

Ferenc József és a magyarok kapcsolata nemzeti történelmünk egyik leghosszabb és talán legváltozatosabb viszonya, ami valaha uralkodó és népe között létezett. Nem egy kölcsönös szerelmen alapuló kapcsolat volt ez, de idővel mindkét fél elfogadta az együttélés közösen kialkudott szabályait. Gerő András könyvében ennek a viszonynak a történetét, hátterét mutatja be a viharos kezdetektől Ferenc József száz évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig.

Teljes cikk

Éljen a barátság

2016. május 31.

Címkék: népmese

Baranyi Márton

Azerbajdzsáni mese a Szovjet népmesék Leninről és Sztálinról című, 1953-ban megjelent kötetből.

Teljes cikk

Merénylet a pápa ellen

2016. május 31.

Szabó Ákos

történész

A világ katolikus tömegeinek legnagyobb megdöbbenésére egy lengyel főpapot, a korábbi krakkói bíborost, az esélytelen Karol Wojtylát választották Szent Péter trónjára 1978 októberében. Az elődje iránt érzett tisztelet miatt a János Pál nevet választó Wojtyla az 1945 óta kommunista világrendhez tartozó Lengyelország szülötteként került a pápai trónra, ami önmagában szenzációnak számított.

Teljes cikk