Ferenc József és a magyarok – egy viszony története

2016. június 07.

Címkék: történelem, Gerő András, Balogh Gábor, Ferenc József

Balogh Gábor

történész

Ferenc József és a magyarok kapcsolata nemzeti történelmünk egyik leghosszabb és talán legváltozatosabb viszonya, ami valaha uralkodó és népe között létezett. Nem egy kölcsönös szerelmen alapuló kapcsolat volt ez, de idővel mindkét fél elfogadta az együttélés közösen kialkudott szabályait. Gerő András könyvében ennek a viszonynak a történetét, hátterét mutatja be a viharos kezdetektől Ferenc József száz évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig.

Teljes cikk

Éljen a barátság

2016. május 31.

Címkék: népmese

Baranyi Márton

Azerbajdzsáni mese a Szovjet népmesék Leninről és Sztálinról című, 1953-ban megjelent kötetből.

Teljes cikk

Merénylet a pápa ellen

2016. május 31.

Szabó Ákos

történész

A világ katolikus tömegeinek legnagyobb megdöbbenésére egy lengyel főpapot, a korábbi krakkói bíborost, az esélytelen Karol Wojtylát választották Szent Péter trónjára 1978 októberében. Az elődje iránt érzett tisztelet miatt a János Pál nevet választó Wojtyla az 1945 óta kommunista világrendhez tartozó Lengyelország szülötteként került a pápai trónra, ami önmagában szenzációnak számított.

Teljes cikk

Az almafa

2016. május 31.

Címkék: népmese, szovjet

Baranyi Márton

Mordvin mese a Szovjet népmesék Leninről és Sztálinról című, 1953-ban megjelent kötetből.

Teljes cikk

Lukrécia az uszodában

2016. május 31.

Címkék: Pelle János

Pelle János

PhD, egyetemi oktató

A szexuális erőszak, amit egykor úgy emlegettek, mint „a nő becsületének meggyalázása”, már az ókori Rómában indulatokat keltett, elszabadította szenvedélyeket. Amit a Sextus Tarquinius, a király fia követett el a szégyenében halálba menekülő erényes hitvessel, Lukréciával, annyira felháborította a polgárokat, hogy megfosztották trónjától az uralkodót, és kikiáltották a köztársaságot. Úgy tűnik, Kiss Lászlónak, a magyar úszóválogatott sikeredzőjének tizenkilenc éves korában, 1961-ben elkövetett szexuális bűncselekménye most, 2016 tavaszán majdnem akkora vihart kelt a közvéleményben, mint egykor a Collatinus felesége ellen elkövetett gaztett.

Teljes cikk

Ausztria? Az mi? És mivégre?

2016. május 20.

Címkék: történelem, Schmidt Mária, Ausztria, Ferenc József, Habsburgok

Schmidt Mária

történész

Az osztrákok szemmel láthatólag nem tudnak mit kezdeni Habsburg örökségükkel. Márpedig anélkül kik és mik ők? Az a maradék, melynek egyetlen vágya az volt, hogy csatlakozhasson Németországhoz, amit megelégedésükre és megkönnyebbülésükre az 1938-as Anschluss-szal el is értek? A második világháború után újra önállóvá kellett válniuk, amit az osztrák államszerződés óta megtapasztalt egyre nagyobb jólétben egészen kellemesnek találnak.

Foto: Wikipedia

Teljes cikk

Az elmaradt apokalipszis

2016. május 11.

Címkék: történelem, kommunizmus, hidegháború, György Sándor, Vasrói Szerződés

György Sándor

történész

A hidegháborúnak nevezett, közel 50 évig húzódó amerikai–szovjet szembenállás története, főbb eseményei és szereplői mára javarészt ismertté váltak, akadnak ugyanakkor sokkal kevesebb hangsúlyt kapott, de ennek ellenére nagy jelentőséggel bíró területek is. Az egyik ilyen a szövetségesek és szövetségi rendszerek (a NATO és a Varsói Szerződés) katonapolitikája és hadereje. A most ismertetésre kerülő kötet Magyarország harmadik világháborús terveinek és felkészülésének kulisszái mögé enged bepillantást. A korabeli dokumentumokból megtudhatjuk például, hogy miként reagált volna a vezetés egy tömeges atomcsapásra, és mit kerestek volna magyar katonák Genova környékén.

Teljes cikk

Az elárvult hagyaték

2016. május 04.

Címkék: bevándorlás, történelem, Németország, Angela Merkel, Orbán Viktor, Schmidt Mária, iszlám, Helmut Kohl, CDU

Schmidt Mária

történész

Merkel 2011 óta dolgozik azon a paradigmaváltáson, melynek célja, hogy a kereszténydemokrata CDU-t kereszténytelenítse, vagyis a párt nevében szereplő „C” betű jelentését keresztényről központira, értsd: centrálisra változtassa. Az új, merkeli, kereszténytelenített Central Demokratische Union olyan párttá lett, mely nyitott az ateista és a más vallású, értsd: muszlim tömegek előtt.

Mesterterv-Merkelterv?

Teljes cikk