Csernobil 30 – egy rendszer alkonya

2016. április 26.

Címkék: történelem, Szovjetunió, Szabó Ákos, atomerőmű, Csernobil

Szabó Ákos

történész

1986. április 26-án, szombat hajnalban a Szovjetunióban lévő Pripjaty városát hatalmas detonáció rázta meg. Mivel a hozzávetőleg ötvenezres város lakosságának nagy része aludt, viszonylag kevés szemtanúja volt a rendkívüli esetnek, a többség az államilag ellenőrzött médiából volt kénytelen tájékozódni az eseményről.

Teljes cikk

Salkaházi Sárára emlékezünk

2016. április 18.

Címkék: Tallai Gábor, holokauszt, Salkaházi Sára

Tallai Gábor

író, a Terror Háza Múzeum programigazgatója

Az áldozatokra emlékezünk és a legsötétebb órában is megnyilvánuló jóra, nem a gonoszra. „Úgy gondolom, hogy a gonosz soha nem radikális, legfeljebb szélsőséges; nincs sem mélyebb értelme, sem ördögi aspektusa. Pontosan azért boríthatja el és mérgezheti meg az egész világot, mert gomba módjára szaporodik. Elgondolhatatlan, a gondolat ugyanis megpróbál a mélybe hatolni, eljutni a gyökerekig, de amint a gonoszt veszi vizsgálódása körébe, tehetetlenné válik, mert semmit nem talál. Csak a jónak van mélyebb értelme, csak a jó lehet radikális.” Hannah Arendt szavai ezek.

Teljes cikk

Mit tanít a holokausztról Kertész?

2016. április 17.

Címkék: Schmidt Mária, holokauszt, Kertész Imre

Schmidt Mária

történész

Kertész Imre néhány nappal ezelőtti eltávozása különösen aktuálissá teszi, hogy a mostani emléknapon az ő gondolatait idézzük fel, tudva, hogy 71 évvel ezelőtt Buchenwaldban érte meg a tábor felszámolását, túlélte tehát, annak ellenére, hogy a tábor halottként könyvelte el és elhunytként szerepeltette a nyilvántartásában.

Teljes cikk

1956 cigány hősei

2016. április 08.

Címkék: Terror Háza Múzeum, cigány, roma, Nemzetközi Roma Nap, Róma

Gimnazista diákvezér, parancsnok kismama, vándorköszörűsök, művészek, segédmunkások. Az 1956-os forradalom és szabadságharcból a magyar cigányság is kivette a részét. Az április 8-i Nemzetközi Romanap alkalmából kisfilmek készültek 1956 cigány hőseinek bátor kiállásáról.

Teljes cikk

Visznek benneteket, ott fogtok meghalni – A roma holokausztról

2016. április 08.

Címkék: történelem, Balogh-Ebner Márton, cigány, roma, második világháború, Róma, porajmos, roma holokauszt

Balogh-Ebner Márton

történész

A Ha szaladok, agyonlőnek ha megállok agyonvernek. Az európai roma holokauszt című kiadvány mérföldkőnek bizonyulhat. Széles közönséghez szól, hiteles forrásokon keresztül mutatja be a porajmos történetét, gazdag és látványos illusztrációi révén pedig tudományos ismeretterjesztésre is alkalmas.

Teljes cikk


Énekeljetek munkásőrök!

2016. március 31.

Baranyi Márton

A Munkásőrség, a kommunista rendszer egyik látványos szimbóluma szinte keretbe foglalja a Kádár-rendszert. Az 1956-os forradalmat követően, 1957-ben hozták létre, hogy a négyigenes népszavazással szűnjön meg végül 1989-ben. A puhuló diktatúra pártmilíciája ekkorra már köznevetség tárgyává vált. Tímár Péter egy évvel később bemutatott Csapd le csacsija bénázó, esetlen de szolgálatkész és veszélytelen operetthadseregként mutatta be őket, akik a pincében gyakorlatozva várják a visszarendeződést.

Teljes cikk

Vörös pokol Ázsiában

2016. március 31.

Címkék: kommunizmus, Szabó Ákos, vörös khmerek, Kambodzsa

Szabó Ákos

történész

A kommunista országok közül sajátos utat járt be az ázsiai Kambodzsa, ahol az 1970-es években egy minden addigitól eltérő szélsőbaloldali diktatúra bontakozott ki Szaloth Szár, mozgalmi nevén Pol Pot vezetésével. Az 1953-ban függetlenné váló területen polgárháború robbant ki, ami a francia megszállást követően újra szenvedéseket hozott az ország lakóira.

Teljes cikk


Sykes-Picot: a Közel-Kelet első felosztása

2016. március 31.

Címkék: Iszlám Állam, történelem, Közel-Kelet, Pelle János, első világháború, Sykes–Picot-egyezmény

Pelle János

PhD, egyetemi oktató

Az első világháború alatt az antanthatalmak, Nagy-Britannia és Franciaország megkötötte a Sykes-Picot paktumot, melyet napjainkban a térségben uralkodó zűrzavaros helyzet, az immár hosszabb ideje tartó, vallási és etnikai jellegű polgárháború „ősforrásaként” emlegetnek.

Teljes cikk