Énekeljetek munkásőrök!

2016. március 31.

Baranyi Márton

A Munkásőrség, a kommunista rendszer egyik látványos szimbóluma szinte keretbe foglalja a Kádár-rendszert. Az 1956-os forradalmat követően, 1957-ben hozták létre, hogy a négyigenes népszavazással szűnjön meg végül 1989-ben. A puhuló diktatúra pártmilíciája ekkorra már köznevetség tárgyává vált. Tímár Péter egy évvel később bemutatott Csapd le csacsija bénázó, esetlen de szolgálatkész és veszélytelen operetthadseregként mutatta be őket, akik a pincében gyakorlatozva várják a visszarendeződést.

Teljes cikk

Vörös pokol Ázsiában

2016. március 31.

Címkék: kommunizmus, Szabó Ákos, vörös khmerek, Kambodzsa

Szabó Ákos

történész

A kommunista országok közül sajátos utat járt be az ázsiai Kambodzsa, ahol az 1970-es években egy minden addigitól eltérő szélsőbaloldali diktatúra bontakozott ki Szaloth Szár, mozgalmi nevén Pol Pot vezetésével. Az 1953-ban függetlenné váló területen polgárháború robbant ki, ami a francia megszállást követően újra szenvedéseket hozott az ország lakóira.

Teljes cikk


Sykes-Picot: a Közel-Kelet első felosztása

2016. március 31.

Címkék: Iszlám Állam, történelem, Közel-Kelet, Pelle János, első világháború, Sykes–Picot-egyezmény

Pelle János

PhD, egyetemi oktató

Az első világháború alatt az antanthatalmak, Nagy-Britannia és Franciaország megkötötte a Sykes-Picot paktumot, melyet napjainkban a térségben uralkodó zűrzavaros helyzet, az immár hosszabb ideje tartó, vallási és etnikai jellegű polgárháború „ősforrásaként” emlegetnek.

Teljes cikk

1848-as emlékmű az Ötvenhatosok terén?

2016. március 31.

Címkék: történelem, Balogh-Ebner Márton, 1848, forradalom, szabadságharc, 1956

Balogh-Ebner Márton

történész

A magyar trikolor első megjelenése ugyan jóval az 1848/49-es forradalom és önvédelmi háború előtti időre tehető, de elterjedését nagyban köszönheti a szabadságharcnak. A színek használatát az önkényuralom alatt betiltották, majd a piros-fehér-zöld lobogó a kiegyezéssel lett újra hivatalos állami zászlóvá.

Teljes cikk

Nyelv és szabadság

2016. március 24.

Címkék: Németország, Schmidt Mária, Brüsszel, szabadság, terrortámadás, terror, nyelv

Schmidt Mária

történész

A brüsszeli merényletsorozat egész kontinensünk ellen irányult. A támadásokat a belga hatóságok nem tudták megakadályozni, annak ellenére, hogy hónapokkal ezelőtt rendkívüli állapotot hirdettek. De ami még ennél is aggasztóbb: a belga főváros arab negyedének lakói majd fél éven keresztül rejtegették és bújtatták azt a körözött terroristát, aki a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja.

Teljes cikk

Haza, szeretet

2016. március 19.

Címkék: történelem, Schmidt Mária, második világháború, német megszállás

Schmidt Mária

történész

1944 tavaszán léptek Magyarország területére a Harmadik Birodalomnak nevezett náci Németország megszálló erői. Akkor már majdnem fél évtizede folyt az az öldöklés Európában, amit a történetírás II. világháborúnak nevez, és amely alig negyed évszázaddal az első, a nagy háború öldöklése után borította újra vérbe kontinensünket.

Teljes cikk

Ha 1956 a magyar szabadság éve volt, legyen az 2016 is!

2016. március 10.

Címkék: történelem, kiállítás, Terror Háza Múzeum, Balog Zoltán, 1956

Balog Zoltán

az emberi erőforrások minisztere

„A cella végén, alkóvszerű benyílóban vagy tízen aludtak ruhában, nők és férfiak vegyesen, a deszkadobogón. Körülbelül ugyanannyi ember ült lehajtott fejjel a falnak fordított székeken, melyek egymástól mintegy két méter távolságban álltak. Mind férfiak voltak, csakúgy, mint az a négy, aki a sarokban állt, óriási tócsák közepén. Orrukat a falnak nyomták, térdük remegett; nadrágja mind a négynek nedves volt. Egy ember a padlón feküdt, vércsíkos, nyáltól és vizelettől irizáló tócsában. Bokájától válláig össze volt kötve, olyan szorosan, mint egy múmia.”

(Fotó: MTI)

Teljes cikk