Propaganda és háború – a Borsszem Jankó hasábjain

2016. február 29.

Az első világháború számos újdonságot, találmányt honosított meg a harctéren és a hátországban egyaránt. A totálissá váló hadviselés új frontot nyitott a közvélemény befolyásolásában is, így született meg a modern propaganda.

Teljes cikk

Diafilmek a kommunizmus szolgálatában

2016. február 29.

Sallai Zsófia

történész

Rákosi Mátyás harcos élete, Asszonyok, lányok gyertek traktorosnak, Tavasz a kolhozban, Szovjetunió a béke őre, Termeljünk több tojást – ez csupán néhány azok közül a tudatformáló diafilmek közül, amelyekkel „népünk bölcs vezére” az új „szocialista" erkölcsöt próbálta megteremti, hogy szellemileg megalapozott „harcot" lehessen vívni a kapitalista ideológia ellen.

Teljes cikk

Bay Zoltán, az embermentő tudós

2016. február 22.

Címkék: történelem, Szabó Ákos, második világháború, radar, Bay Zoltán

Szabó Ákos

történész

Az Egyesült Államok 1931-ben indított programot az ellenséges repülők – és hajók – kimutatására szolgáló berendezés elkészítésére. A munkálatok mintegy kilenc éven keresztül zajlottak Fort Monmouth-ban, melyek eredményeképpen a Potomac folyó fölött elzúgó gépek mozgását tudták követni a mai radar elődjével. A további sikerek érdekében az Amerikai Egyesült Államok kormánya bevonta a fejlesztésekbe régi szövetségét, Nagy-Britanniát, akikkel 1940-ben kifejlesztették a 9 centiméter hullámhosszon dolgozó elektroncsövet, a magnetront, mely segítségével megalkották a radart.

Teljes cikk
A Challenger-katasztrófa

2016. január 28.

Címkék: történelem, Szabó Ákos, hidegháború, Challenger, űrrepülés, Ronald Reagan

Szabó Ákos

történész

A nyolcvanas évek közepére a két szuperhatalom évtizedeken át zajló űrversenye leszállóágba került. Az USA vezetése által kiemelten támogatott űrkutatás valósággal megroppantotta a szovjetek gazdaságát, nem tudtak versenyezni Houstonnal, így egyre kevésbé érdekelte őket a világűr. Az amerikaiak 1984-re a korábban már sikeresen végrehajtott földön kívüli küldetéseiket kissé átszabták: ekkor hirdették meg a Tanárok a világűrben programjukat.

Teljes cikk

Horthyné naplója

2016. január 28.

Címkék: történelem, Magyarország, Pelle János, második világháború, Horthy Miklósné, Horthy Miklós, Purgly Magdolna

Pelle János

PhD, egyetemi oktató

Horthy Miklósné, született Purgly Magdolna azután kezdett napló írásába, hogy a kormányzó kiugrási kísérlete kudarcba fulladt. Kisebbik fiát, Miklóst a németek elrabolták, a család többi tagját – a dadával, két szobalánnyal és inassal együtt összesen tizenegy főt – Bajorországba hurcolták. A társaságot a külvilágtól elvágva, a Hirschberg-kastélyban helyezték el, SS-őrség felügyelete alatt. A kastélyt Horthyné a kézírásos naplóban, melybe az első bejegyzés 1944. november hatodikán írta, Walbichl néven emlegeti, feltehetően azért, mert eleinte maga sem tudta, hogy pontosan hová vitték őket, de később sem akarta elárulni, hogy tudja, hol tartják őket fogva.

Teljes cikk

Tolkien háborúja

2016. január 25.

Címkék: világháború, első világháború, Kloska Tamás, A Gyűrűk Ura, Tolkien, J. R. R. Tolkien

Kloska Tamás

történész

Ha A Gyűrűk Urát valamely háborús konfliktussal egy lapon említik, a többség általában a második világháborúra gondol. A regényben szereplő harcot jó és gonosz között sokan annak ellenére értelmezik a náci Németország elleni küzdelemként, hogy annak írója többször is kijelentette, felesleges a párhuzam keresése. Annál több első világháborús vonatkozást találhat benne az olvasó, ráadásul Tolkien világát egy nemrég nyílt kiállítás is megidézi.

Teljes cikk

A hős anya. Petri Györgyre emlékezve

2016. január 11.

Címkék: Schmidt Mária, kommunizmus, Forgách András, titkosszolgálat, Petri György

Schmidt Mária

történész

A gyávaság ellen nincs orvosság. (Borges)

Két rabbinövendék ül a jeshivában és memorizálja a Talmudot. Az egyik így szól a másikhoz.

– Nem értem ezt a részt.

– Akarod, hogy megmagyarázzam? – kérdezi a másik.

– Megmagyarázni én is megtudom. Csak érteni nem értem.

Ez a régi és mindenki által ismert zsidó vicc jutott az eszembe, amikor befejeztem Forgách András Élő kötet nem marad című könyvét, amiben azt magyarázza, hogy anyja és apja miért váltak a kommunista rendszer kiszolgálóivá, sőt fizetett besúgóivá. Miért kémkedett rá, a fiára az anyja? Miért árulta el őt? Miért állt vele szemben a kádárista titkosszolgálatok oldalára? 

Teljes cikk