baloghebnermárton” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 6

Tizenegyezer

2015. február 27.

Balogh-Ebner Márton

történész

Az Államvédelmi Hatóság nyilvántartása szerint éppen ennyi embert, akkori szóval osztályellenséget telepítettek ki a fővárosból. Más források 12 700-15 000 személyt említenek. A bizonytalanság abban keresendő, hogy az 1945-ös málenkij robothoz hasonlóan sokakat később küldtek családjuk után, illetve a listákon szereplő tervezett 17 344 név közül többeket kihúztak a felmentési kérelmek miatt.

Teljes cikk

Lengyel–magyar szolidaritás 1956-ban

2015. november 01.

Balogh-Ebner Márton

történész

Lengyelország 20. századi történelme számos ponton összefonódott Magyarország történelmével, s – noha számos különbséget is fel lehet fedezni – mind a két ország hasonló sorson osztozott a század folyamán. A lengyel–litván állam felosztása után a mai Dél-Lengyelország egy szeletét a Habsburgok birodalma annektálta, így a Bécs–Budapest központú állam széteséséig, a Magyar Királyság északról a Monarchia lengyel tartományával volt szomszédos.

Teljes cikk

Mansfeld Péter és a PC-játékok hősei

2015. november 04.

Balogh-Ebner Márton

történész

A fiatal korosztálynak hősökre van szüksége, ez nem csak Magyarországra, de a világ összes országára igaz. A kérdés, hogy hol találják meg maguknak ezeket a hősöket, mert annyi bizonyos, hogy meg fogják találni őket. – ha máshogy nem, hát az általuk hősnek hitt antihősök formájában.

Teljes cikk

1848-as emlékmű az Ötvenhatosok terén?

2016. március 31.

Balogh-Ebner Márton

történész

A magyar trikolor első megjelenése ugyan jóval az 1848/49-es forradalom és önvédelmi háború előtti időre tehető, de elterjedését nagyban köszönheti a szabadságharcnak. A színek használatát az önkényuralom alatt betiltották, majd a piros-fehér-zöld lobogó a kiegyezéssel lett újra hivatalos állami zászlóvá.

Teljes cikk

Visznek benneteket, ott fogtok meghalni – A roma holokausztról

2016. április 08.

Balogh-Ebner Márton

történész

A Ha szaladok, agyonlőnek ha megállok agyonvernek. Az európai roma holokauszt című kiadvány mérföldkőnek bizonyulhat. Széles közönséghez szól, hiteles forrásokon keresztül mutatja be a porajmos történetét, gazdag és látványos illusztrációi révén pedig tudományos ismeretterjesztésre is alkalmas.

Teljes cikk

Először, szabadon

2016. április 30.

Balogh-Ebner Márton

történész

A modern Magyarország egyik legjelentősebb választását 1990-ben tartották: legfőbb különlegességét az adta, hogy ezt megelőzően évtizedekig választani nem, csak szavazni lehetett. S a választás lehetősége és a változást nem hozó, gépszerű szavazás között hatalmas a különbség.

Teljes cikk