cigány” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

„Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” Nemzetközi Roma Nap 2015

2015. április 08.

Április 8-án a budapesti Nagykörúton plakátokon és hangosbemondón keresztül elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai.

 

„Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” – ez a mondat negyedszázada a marosvásáhelyi vérengzés idején hangzott el, amikor a város magyar lakosságát a környező falvakból odasiető cigányok védték meg a lincselni készülő tömegtől. Puczi Béla, a marosvásárhelyi fekete március egyik kulcsszereplője is látható a plakátokon a fővárosi villamosmegállókban.

Teljes cikk

Visznek benneteket, ott fogtok meghalni – A roma holokausztról

2016. április 08.

Balogh-Ebner Márton

történész

A Ha szaladok, agyonlőnek ha megállok agyonvernek. Az európai roma holokauszt című kiadvány mérföldkőnek bizonyulhat. Széles közönséghez szól, hiteles forrásokon keresztül mutatja be a porajmos történetét, gazdag és látványos illusztrációi révén pedig tudományos ismeretterjesztésre is alkalmas.

Teljes cikk

1956 cigány hősei

2016. április 08.

Gimnazista diákvezér, parancsnok kismama, vándorköszörűsök, művészek, segédmunkások. Az 1956-os forradalom és szabadságharcból a magyar cigányság is kivette a részét. Az április 8-i Nemzetközi Romanap alkalmából kisfilmek készültek 1956 cigány hőseinek bátor kiállásáról.

Teljes cikk