nemzetköziromanap” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

„Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” Nemzetközi Roma Nap 2015

2015. április 08.

Április 8-án a budapesti Nagykörúton plakátokon és hangosbemondón keresztül elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai.

 

„Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” – ez a mondat negyedszázada a marosvásáhelyi vérengzés idején hangzott el, amikor a város magyar lakosságát a környező falvakból odasiető cigányok védték meg a lincselni készülő tömegtől. Puczi Béla, a marosvásárhelyi fekete március egyik kulcsszereplője is látható a plakátokon a fővárosi villamosmegállókban.

Teljes cikk

1956 cigány hősei

2016. április 08.

Gimnazista diákvezér, parancsnok kismama, vándorköszörűsök, művészek, segédmunkások. Az 1956-os forradalom és szabadságharcból a magyar cigányság is kivette a részét. Az április 8-i Nemzetközi Romanap alkalmából kisfilmek készültek 1956 cigány hőseinek bátor kiállásáról.

Teljes cikk

Reagálás egy opportunista, elfogult és túlságosan is ismerős véleménycikkre

2020. június 05.

Kovács Zoltán

államtitkár, kormánybiztos

Szerdán az euobserver oldalán „Romaellenes gyűlölet Budapest utcáin” címmel megjelent véleménycikkben Jacqueline Bhabha és Margareta Matache egy nemrégiben szélsőjobboldali radikálisok által vezetett tiltakozást használt fel arra, hogy Magyarországot egy olyan helynek írja le, ahol „a neofasiszta aktivisták gyűlölettel teli erőszakja a magyar politikai vezetők bűnrészességére épül”; olyan vezetőkére, mint Orbán Viktor miniszterelnök, aki „rasszista gyűlöletbeszéd arzenáljával” büszkélkedhet.

Teljes cikk