nyílttársadalom” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

A migráció frivolitása

2018. április 02.

Békés Márton

történész

A migráció barátai többnyire emancipált, hajadon, liberális nők, a bevándorlók pedig túlnyomórészt fiatal, egyedülálló, muszlim férfiak. A Willkommens-koalíció szexizmusáról.

Egy kitűnő magyarkanizsai (Északkelet-Vajdaság) borász élesszemű megfigyelése adta az ötletet a következő íráshoz. „Mit szólnának a csajok ahhoz, ha a pasik másfél millió, 15–25 éves, szabad nő betelepítését szorgalmaznák Európába?” – tette fel a kérdést egy alkalommal.

A történelem félig földrajz, félig demográfia. Nem kell sem Oswald Spenglernek, Arnold Toynbee-nak vagy Niall Fergusonnak lenni ahhoz, hogy felismerjük a népesedés és a geopolitikai helyzet által kialakított mozgásokat. Például azt, hogy üres tér nem marad betöltetlen, a népvándorlások jó ideje keletről nyugatra és délről északra tartanak, a gazdasági prosperitás pedig vonzza a túlnépesedett, ugyanakkor kevésbé tehetős térségek lakóit. Ez az együttállás valósul meg korunkban is, amikor a gazdaságilag fejlett (ide értve a kereseteket, a technológiai színvonalat és az erőforrásokkal való ellátottságot) és demográfiailag stagnáló/hanyatló európai kontinens délkelet felől olyan nyomásnak van kitéve, amely gazdaságilag fejletlen, viszont rohamosan növekvő népességű térségekből érkezik. Az egyenlet röviden úgy írható le, hogy az anyagilag termelékeny, de biológiailag terméketlen tér odavonzza azokat, akiknél a helyzet éppen a fordítottja. Az újdonság az, hogy a kívülről jövőket most belülről támogatják. Kis túlzással a kívülről érkező fiatal, muszlim férfiakat férjezetlen, liberális nők várják tárt karokkal.

Teljes cikk

Szabad-e bírálni George Sorost?

2019. április 17.

Frank Füredi

szociológus, publicista

Próbálja csak valaki megbírálni George Sorost, a milliárdos spekulánst: ne lepődjék meg, ha antiszemitának titulálják. Így hát, amikor Roger Scruton a New Statesmannek adott múlt heti interjújában korántsem kedveskedett Sorosnak, mi sem volt természetesebb, minthogy némely sajtótermék haladéktalanul gonosz idegengyűlölőnek minősítse. Scruton utalt rá, hogy Magyarországon létezik „Soros-birodalom”, és ezen az alapon haladéktalanul antiszemitának minősítették. George Eaton, az interjú szerzője a Twitteren így fogalmazott: „Nincs olyan szövegösszefüggés, amelyben rendben volna, ha valaki ’Soros-birodalmat’ emleget (ez ugyanis antiszemita klisé)”. Pedig Soros bírálata nem számított mindig elítélendő világi eretnekségnek. Egyes szerzők nagyon is hajlamosak voltak élősködőnek bemutatni Soros magatartását, és olyan kíméletlen spekulánsnak ábrázolni őt, akit szemlátomást hidegen hagy, mennyire pusztító hatással vannak cselekedetei más emberek életére.

Teljes cikk