Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Erkölcsi kötelességünk, hogy ne hagyjuk elfeledni a kommunizmus áldozatait

kép


Ennek egyik fontos lépése, hogy a Magyar Kormány a 2015. évet – és aztán meghosszabbítva, egészen 2017. február 25-ig – a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, és létrehozta a Gulág Emlékbizottságot. Az emlékéveknek az egyik legfontosabb feladata a kommunizmus áldozatai emlékének az ébrentartása, valamint hogy Európa mellett a világ közös lelkiismeretét felébressze, hiszen nem csupán egy Európai jelenségről van szó. 2016 tavaszán készül el az emlékmű Ottawában, amely a kommunista diktatúrák elől menekülő, Kanadában otthonra talált embereknek állít emléket, köztük a magyaroknak. Itt azokra a magyaroknak is emlékezni fognak, akik Kanadába kényszerültek Magyarországról az 56-os forradalmat követő megtorlás elől. Ezért döntöttünk úgy, hogy Magyarország 25 millió forinttal, mintegy 115 ezer kanadai dollárral járul hozzá ehhez a vállaláshoz. Így akarjuk megköszönni, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc után Kanada 43 ezer magyar honfitársunknak adott otthont. Az 56-os magyarjaink békére és szabadságra leletek, és nagyban hozzájárultak Kanada fejlődéséhez. Kanadában a nemzeti kulturális örökség része az 56-os magyarok hozzájárulása az ország építéséhez.

Két dolgot szeretnénk elismerni ezzel a hozzájárulással: egyrészt a tiszteletet a magyarjaink iránt, akik a magyar tudást, a magyar áldozatkészséget, a magyar tisztességet és teremtő erőt vitték Kanadába. A másik elismerésünk pedig a kanadai embereknek szól, akik értékelik ezt a hozzájárulást. Ezzel szeretnénk kifejezni azt, hogy fontosak számunkra a kanadai magyar kapcsolatok ebben az ügyben is. És bízunk benne, hogy Kanadával szövetségben lehetünk akkor, amikor szeretnénk, hogy az egész világon úgy tekintenének a kommunizmus áldozataira, mint olyan embereknek az áldozatára, akik nélkül ma a szabadság fogalma szürkébb lenne. Erkölcsi kötelességünk, hogy ne hagyjuk elfeledni a kommunizmus áldozatait. Az az európai uniós kezdeményezés, amelyik augusztus 23-át – a Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának napja – az Európai Unióban a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjává tette. Augusztus 23-án itt, Budapesten erről fogunk megemlékezni. Bízunk abban, hogy ez a hozzájárulás és az emlékmű inspiráló lesz majd sokak számára: más országok, tudományos testületeknek, civil szervezeteknek, a polgárok saját kezdeményezéseinek megerősíti a vállalását abban, hogy amit nem szabad elfeledni, azt nem felejtjük el. Nevén kell nevezni a bűnösöket, és tisztelet kell adni az áldozatoknak!

Elhangzott 2015. augusztus 13-án, a kommunizmus áldozatai emlékére épülő kanadai emlékmű támogatásáról tartott sajtótájékoztatón