Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Kedves Olvasó!

A 21. századra valóban kicsi lett a világ. Karinthy novellájából tudjuk, hogy nem csupán a Nobel-díjas író, de még a világ másik felén élő gyári munkás is legfeljebb öt lépés távolságra, vagy még annyira sincs tőlünk. A Föld tényleg „lapos” lett, az információ ma gyorsabban cserél gazdát, mint azt a tudományos-fantasztikus irodalom legvérmesebb reményekkel előálló szerzői valaha is feltételezték.

Az új évszázadba való átlépéssel, Magyarország globális világba való bekapcsolódásával azonban – bár sokan ezt remélték – problémáink nem oldódtak meg egycsapásra. A kiújuló geopolitikai törésvonalak, a technológia korlátlannak tetsző diadalútja, vagy az energiaellátás egész világra kiterjedő problémája mindnyájunkat új kihívásokkal szembesít. Miközben a régiek is itt vannak még. A válaszokat közösen kell megtalálnunk, ehhez azonban vitákra van szükség.

A következőkben olyan írásokat olvashat oldalunkon, amelyek igyekeznek szélesebb kitekintéssel, a napi politikai aktualitásoktól nem elszakadva, hosszabb időtávlatból szemügyre venni múltunkat és jelenünket, hogy a múlt ne fogságba ejtsen bennünket, hanem a jövő új utakra bátorító forrása lehessen.

A Látószög blogot azzal a nem titkolt reménnyel indítjuk útnak, hogy az Olvasó bepillantást nyerhet többek között a Terror Háza Múzeum, a XX. és XXI. Század Intézet, és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság kulisszái mögé, megismerheti programjainkat, tájékozódhat a nálunk folyó munkáról. Következő bejegyzéseink Bátorságpróba című konferenciánk előadásaiból kínálnak majd ízelítőt. A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán tematikus posztokkal jelentkezünk a málenkij robotról és a gulágról, illetve beszámolunk arról is, száz év eltelte után miként vélekednek szerzőink, barátaink az első világháborúról.

Bátran és szabadon – ebben a szellemben nyitottuk meg a Terror Háza Múzeumot 12 évvel ezelőtt. Most sem ígérhetünk mást.

Tartsanak velünk!

Barátsággal,
Schmidt Mária