Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Szerző írásai

 • Ha a lufi kipukkad

  Miért akar a NATO Oroszország határáig terjeszkedni? Mi a célja ezzel? Oroszország elbizonytalanítása? Tovább provokálása? Megtámadása? Elfoglalása?
 • A WHO nem is annyira diszkrét bája

  A bürokratokrácia bolygónk megmentésére hivatkozva korlátlan hatalomra tör. Fő fegyvere a félelemkeltés. Állandó rettegésben tart minket és azt akarja velünk elhitetni, hogy csak az ő szakértelme mentheti meg a világot a közelgő apokalipszistől.

 • COVID19: Mi történt velünk?

  A COVID19-világjárvány több mint két éven keresztül keserítette meg az életünket. A vírust először a kínai Vuhanban fedezték fel, ahol az illetékesek kíméletlen szigorral próbálták megakadályozni a terjedését.

 • Az Amerikai Egyesült Államok Birodalom

  Az Amerikai Egyesült Államok a Brit Birodalom elleni felkeléssel jött létre. Forradalmi hagyományai gyarmattartója elleni lázadására vezethetők vissza. Ezeket a hagyományokat mostanra elengedte, hogy az imperialista Brit Birodalom örökösévé váljon.

 • Jégkorszak

  Nixon volt a huszadik század egyik legfontosabb, legmeghatározóbb amerikai elnöke. Befejezte a vietnámi háborút, hozzá fűződik az enyhülési politika és a fegyverkorlátozások korszakának beindítása a Szovjetunióval,és szövetség Kínával. Az 1972-es kínai–amerikai közeledés hozta el az 1945 utáni világrend legfontosabb geopolitikai változását.

 • Terrorral a terrorizmus ellen

  Húsz évvel ezelőtt, 2003. március 20-án az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül megelőző, úgynevezett preventív háborút indítottak Irak ellen. Irakot az amerikaiak civilizátori dühe kiszolgáltatta a vallási és törzsi ellentéteknek, amelyek megszülték a dzsihadisták új nemzedékeit. Megnövelték Irán befolyását és tekintélyét.

 • Búvár Kund ürgebőrben

  2023. március 7-én a tévedhetetlen orákulum, a The New York Times és nyomában a teljes nyugati fősodrú média egy új elmélettel állt a nagybecsű publikum elé, ami szerint az Északi Áramlatok elleni 2022. szeptember 27-én végrehajtott terrortámadást ukránbarát, valószínűleg oroszellenes magánszemélyek (!) hajtották végre. Ez a dezinformációs kampány egyáltalán nem bűzlik.

 • Mi lesz veled Európa?

  A huszonegyedik század is a reálpolitika világa. Ahogy mindig, most is érdekek és képességek, más szóval: az erő fog megmérkőzni az utópiákkal, az absztrakt elvekkel és a mindent elborító üres moralizálással.

 • Mi lett veled, Németország?

  Az amerikai és az európai vezetők szerint Putyin 2022. február 24-i háborús cselekménye megsértette a nemzetközi jogot, vétett a szabályokon és a jogon alapuló nemzetközi rend ellen. Szerintem is. De mi a helyzet akkor Merkellel és Hollande-dal, akik szintén megsértették, sőt semmibe is vették a nemzetközi jogot?

 • Vákuum

  Előadás a Habsburg Ottó Alapítvány és a Gödöllői Királyi Kastély által szervezett „Száműzetésben Madeirán” című konferencián.