Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Márki-Zay a Karácsony-féle bukás útján

Kiállás a bevándorlás mellett, a rezsicsökkentés ellenzése, több napos eligazítás Brüsszelben, a jobboldali szavazók sértegetése és teljes behódolás Gyurcsány Ferencnek. Az elmúlt három hétben több stratégiai hibát követett el Márki-Zay, mint Karácsony Gergely a bukását megelőző fél évben.

Szeptember elején írtam arról a Látószög blogon, hogy Karácsony Gergely elvesztette a „teflonpolitikus” jellegét és míg korábban a botrányok egyáltalán nem hatottak a támogatottságára, a nyár végére már érezhetően bezuhant a népszerűsége a személyét övező kínos ügyek hatására. Hiába volt Karácsony Gergely körül nagyjából 40 tanácsadó, olyan stratégiai hibákat követtett el, ami egy választó szemében még az addigiaknál is kínosabbá tette az előválasztáson elbukó főpolgármestert. Így utólag visszanézve nem meglepő, hogy októberre teljesen elfogyott Karácsony körül a levegő és a külföldi donorok nyomására lecserélték őt „a messziről jött” Márki-Zay Péterre.

Mint ahogy arról korábban a XXI. Század Intézet elemzésében is írtunk, a titokzatos amerikai múlttal rendelkező baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter kampánya és szlogenjei nemzetközi receptet követett, többek között Ukrajnában, Szlovákiában és Lengyelországban is ezt alkalmazták. A magát az elittel szembeszegülőnek beállító hódmezővásárhelyi polgármester több külföldi nagykövettel is egyeztetett, az addigi esélyes Karácsony Gergely pedig egyik napról a másikra váratlanul visszalépett, ami azt jelzi: a globális balliberális körök vele szemben egy új jelöltet támogatnak Magyarországon. Már három hete is felhívtuk a figyelmet arra, hogy a baloldali politikus „elitellenes” kampánya ugyanakkor hamar félremehet, hiszen Gyurcsány Ferenc az előválasztáson tovább erősödött, így a párttal és frakcióval nem rendelkező Márki-Zay Péter erősen kiszolgáltatott lehet a DK vezetőjének, aki megkerülhetetlen tényezővé vált a baloldalon.

Ez a várakozásunk be is igazolódott: nem telt el két nap és már Gyurcsány Ferenccel egyeztetett a „füstös” szobákban, amelyeket az előválasztás kampányában még ellenzett. Október 23-án pedig azokkal a levitézlett baloldali politikusokkal állt ki közös színpadra, akiknek a közvetlen jelenléte másodpercről-másodpercre szavazók ezreit morzsolja le a hódmezővásárhelyi polgármesterről, hiszen rombolják azt a mítoszt, miszerint ő egy kívülről érkezett ember lenne, akinek semmi köze a régi balliberális elithez. Márki-Zay már annyira nem figyel a hitelességre, hogy egy interjújában egyenesen baloldaliként hivatkozott magára és a mögötte álló politikai erőkre, miközben pár hete még egyértelműen jobboldalinak definiálta magát. Ezzel elkövette talán a legsúlyosabb stratégiai hibáját:

KARÁCSONYHOZ HASONLÓAN BETOLTA MAGÁT A BALOLDALRA, AMI MIATT A BIZONYTALAN SZAVAZÓKRÓL VÁRHATÓAN TELJESEN LEMONDHAT.

De nem csak a Gyurcsánnyal és a régi balliberális elittel kötött paktuma eredményezheti azt, hogy Márki-Zay Péterre Karácsony Gergelyhez hasonlóan bukás várhat, hanem az is, hogy a főbb politikai kérdésekben a társadalmi kisebbség álláspontjára helyezkedett, míg a Fidesz-KDNP több napirendi ügyben is a saját szavazótáborán túli választói csoportokat tud megszólítani. Ilyen fontos téma az illegális bevándorlás kérdése, ami 2015 óta az európai belpolitika egyik megoldatlan ügye, az afganisztáni események óta pedig ismét égető kérdés. Márki-Zay Péter ebben a kérdésben olyanokat nyilatkozott, mint például, hogy szerinte az a fontos, hogy a migránsok „magyarrá váljanak legkésőbb egy-két generáció múlva.” Ehhez természetesen hozzá kell tenni azt is, hogy mivel a Gyurcsány Ferenc dominálta baloldali szivárványkoalíció áll mögötte, nem is képviselhet mást a bevándorlás ügyében, mint ezek a pártok.

MZP_MH.jpg

Ugyancsak ilyen téma a rezsicsökkentés, amelyben a kormányoldal álláspontja nagyjából kétharmados társadalmi támogatottságot tudhat maga mögött. A rezsicsökkentés ráadásul nem csak a hó végi alacsonyabb rezsiszámlákról szól, hanem a nemzeti szuverenitásról és az energiafüggetlenségünkről. Az Orbán Viktor vezette kabinet ugyanis a 2010-es kormányváltást követően a rezsicsökkentés keretében elkezdte ismét állami és magyar tulajdonba visszaszerezni a balliberális kormányok által külföldi kézbe adott stratégiai vállalatokat. Ez az energiapiac területén sem volt másként, a közműcégek túlnyomó része ismét magyar tulajdonba került, így a lakosság nem kiszolgáltatott már a globális piaci folyamatoknak, hiszen a magyar államnak van lehetősége a rezsicsökkentés keretében szabályozni a lakossági rezsiárakat. Nincsen ilyen szerencsés helyzetben sok európai ország, ahol elszabadultak a rezsiárak és mivel a kormányok nem urai a folyamatoknak, nem nagyon tudnak mit tenni a lakosság megsegítése érdekében.

És mit mond minderre Márki-Zay Péter? Szerint „ostobaság volt” az Orbán-kormány részéről a rezsiárak csökkentése, szerinte éppen az árakkal kellene takarékosságra ösztönözni az embereket. Hozzátette azt is, hogy szerinte az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel – mint a rezsicsökkentéssel is – hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Innen már csak egy lépés, hogy Márki-Zay azt javasolja: elég csak hetente egyszer fürdeni, hiszen az a valódi rezsicsökkentés! A viccet félretéve, jól látszik, hogy ez is egy olyan fontos napirendi téma, amiben a baloldali miniszterelnök-jelölt beállt Karácsony és a többi baloldali politikus által képviselt véleményfolyamba és szembeszáll a társadalom többségének akaratával. Tehát ez is egy újabb komoly stratégiai hiba.

Ha mindez nem lenne elég, az Amerikai Egyesült Államokból érkezett Márki-Zay ezen a héten három napos brüsszeli látogatásra megy, amit az MSZP-s Ujhelyi István szervez. Ebben az útban minden benne van: a régi baloldali elit, a Brüsszel irányába való megfelelési kényszer, ahol várhatóan megkapja a bevándorlás és a rezsicsökkentés ügyében is azokat az iránymutatásokat, hogy ezekben a témákban mi a helyes testtartás, amit a brüsszeli bürokraták is helyesnek tartanak. Ez szintén nem szimpatikus a magyaroknak, a többségük ugyanis azt várja el, hogy a magyar kormány álljon ki a nemzeti érdekek mellett és ne engedjen a külföldi nyomásgyakorlásnak.

A fentieken túl mégis talán a legsúlyosabb hiba a választók sértegetése. A Békemeneten résztvevő százezreket például azzal gyalázta, hogy azok valójában azt sem tudták, hol vannak, csupán a vidéki polgármesterek tömték fel őket a buszokra. Szintén a napokban nevezte ostobának azokat az embereket Márki-Zay, akik azt gondolják, hogy Orbán Viktor bevándorlásellenes. És még sokáig lehetne sorolni: Márki-Zay elszabadult hajóágyúként sérti vérig azokat a választópolgárokat, akiknek a szavazatát elvileg meg szeretné kapni 2022-ben.

Összességében kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter kampánya aligha indulhatott volna ennél rosszabbul, az elmúlt három hétben több hibát követett el, mint Karácsony Gergely a bukását megelőző fél évben. Szemmel láthatóan nincsen víziója sem az országról, sem a geopolitikai kérdésekről, az október 23-i beszédében is kampánytechnikai részleteket kezdett el elemezni egy politikai beszéd, egy világmagyarázat helyett. Ez így elég kevés lesz 2022-ben, ami talán nem is annyira fáj azoknak a balliberális pártoknak, akik valójában egyáltalán nem érdekeltek Márki-Zay sikerében és igazából sokkal jobban megérné nekik ellenzékben maradni nélküle, mint vele kormányra kerülni.


Nyitókép: Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt Gyurcsány Ferenc feleségével, Dobrev Klárával (Fotó: Magyar Hírlap)