Látószög blog

Schmidt Mária blogja
Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Szerző írásai

  • Egy New York-i liberális a Fehér Házban

    A Washingtoni napló mind stílusában, mind tartalmában egy hiánypótló visszaemlékezés. Az amerikai közélet iránt érdeklődők ugyanis első kézből nyerhetnek betekintést a Trump-korszakot meghatározó kulisszák mögé, mindezt nem egy „tipikus fehér házi visszaemlékezés” formájában, hiszen Kushner „története sem nevezhető tipikus washingtoni történetnek”.

  • Az elnök halott

    Hatvan éve, 1963. november 22-én gyilkolták meg John F. Kennedyt, az Amerikai Egyesült Államok elnökét Dallasban. Noha a Warren-bizottság megerősítette a magányos merénylő elméletét, egy friss kutatás szerint az amerikaiak többsége továbbra sem hisz abban, hogy a kommunista Oswald volt az egyedüli tettes.

  • Az örökké tartó mézeshetek

    Amikor 2008. november 4-én közel 69,5 millió szavazattal Barack Hussein Obamát választották meg az Amerikai Egyesült Államok 44. elnökének, a sajtó „történelmi választásról” írt, miközben Obama győzelmét „az amerikai álom megtestesüléseként” értékelték. Rohamosan növekvő népszerűségének az országhatár és az óceán sem szabhatott gátat.

  • A sas és a sárkány

    A 21. század elejére mindenki számára jól érzékelhetővé vált, hogy az Egyesült Államok rendszerszintű kihívóra talált Kínában. Tehát a kérdés már nem az, hogy mikor talál kihívóra az Egyesült Államok, hanem az, hogy miként alakul majd a két óriás versengése.

  • Végső állomás: 1984

    Az óceán túlpartjáról érkező groteszkebbnél groteszkebb hírek a múlt eltörlése törekvő kísérletekről, a MeToo-mozgalomról vagy a woke-ról, nekünk, akik át-és megélték „a földre szállt mennyországot”, azonnal összeszorul a gyomrunk.

  • Mesterségem címere: láthatatlanság

    Lassan egy éve, hogy beiktatták hivatalába az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét, Joe Bident. Nyilvánvaló, hogy az elkövetkezendő napokban és hetekben számos cikk, elemzés és publikáció fog megjelenni az elnök egy évének az értékeléséről, így érdemes számot vetni az elnök elmúlt egy évének kommunikációjáról is.

  • Trianon számokban

    Száz évvel ezelőtt négyévnyi könyörtelen öldöklést követően – melynek valódi célja az volt, hogy eldőljön: ki lesz a huszadik századi Európa ura – egy félelmetes és idegen világ jött létre a trianoni békediktátumnak köszönhetően.

  • Trump vagy a tévé probléma

    Se szeri, se száma azoknak a könyveknek a nemzetközi piacon, amelyek Donald Trumppal, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnökével foglalkoznak: csak az Amazon oldalán több mint 30 ezer könyvtalálat van Donald Trump nevét beírva, míg elődjére, Barack Obamára „mindössze” több mint 7 ezer kötet jut.

  • Trump, a Twitter uralkodója

    Bátran kijelenthető, hogy Donald Trump 2016-os elnökké választása új korszakot hozott az amerikai közéletben, a kormányzati adminisztrációban, a külpolitikában, de legfőképpen a politikai kommunikációban. Ami Franklin D. Rooseveltnek volt a rádió, John F. Kennedynek a televízió, az Donald J. Trumpnak a Twitter. Számít-e ez 2020-ban, az új elnökválasztási évben?

  • Keresztes hadjárat a férfiasságért

    John F. Kennedy elnökségére sok amerikai máig úgy tekint, mint egy korszakra, ami képes volt inspirálni, felrázni Amerikát és új irányokat mutatni. Abban mindenki egyetért, hogy az elnök korai halála megakadályozta, hogy személye elhasználódjon a politikában, így a körülötte kialakult kultuszt csak tovább erősítette a Dallasban bekövetkezett merénylet, királyoknak kijáró temetése és feleségének fáradhatatlan munkája a legenda építésében, amelynek valójában semmi és senki sem tudott ártani több mint fél évszázad távlatából sem.