Látószög blog

Tovább a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Szerző írásai

 • Az EU (nem is oly) csendes háborúja a populizmus ellen

  A francia elnökválasztás nem pusztán egyetlen ország jövőjéről szólt. Az EU-t irányító föderalista oligarchia úgy látta, az ő dédelgetett projektjéről zajlik népszavazás Franciaországban. Az oligarchia tagjai szemében Macron elnök az Európai Unió legitimitását személyesítette meg, ellenfele, Marine Le Pen pedig a populista veszélyt.

 • A globalizáció ideológiájának válsága

  A ma zajló geopolitikai konfliktus legfőbb tétje a nemzeti önrendelkezés védelme. A mai zűrzavaros geopolitikai légkörben lényegbevágó, hogy az önrendelkezés elve szilárdan érvényesülhessen. A szuverenitást minden támadás ellen meg kell védeni, és nem csak akkor, ha Oroszország támadja, hanem akkor is, amikor Brüsszel politikai harcosai vagy a globalista ideológusok és intézményeik intéznek ellene támadást.

 • Ezért nem felejthet soha Kelet-Európa

  A Terror Háza Múzeum 2002. február 24-én nyílt meg és csaknem napra pontosan húsz évvel később Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezzel is bizonyítva, hogy a hidegháború befejezése nem hozta el a történelem végét.

 • A történelem bosszúja

  A történelem ismerete nélkül képtelenség megérteni, mi is a konfliktust tétje. A Nyugatnak vissza kell szereznie azokat a történelmi eszményeket, amelyek a demokrácia harcos kultúráját megalapozzák. Máskülönben, miközben a személyes névmásokkal bíbelődik, Róma lángba borulhat.

 • Útban Jalta felé?

  Egy februári hajnalon arra ébredtünk, hogy ennek már fele se tréfa. 77 évvel a második világháborút lezáró rendezési megállapodások után, amelyek kettéosztották Európát, a globális hatalmak mintha azt keresnék, merre is vezet az út Jaltába.

 • A nagyhatalmi erőviszonyok változásai

  Nem is olyan könnyű kiigazodni az ukrajnai válságot tápláló bonyolult és ellentmondásos erők szövevényében. Miközben a nyugati kormányok riasztó közlemények sorozatában figyelmeztetnek az állítólag küszöbön álló orosz invázióra, a kijevi kormány azon igyekszik, hogy hűtse a kedélyeket.

 • Populizmusról és világjárványról

  A Cambridge-i Egyetem kutatói egy tanulmányukban arról számoltak be, hogy a világjárvány alatt „összeomlott” a populista pártok és politikusok támogatottsága. A pandémia alatt – olvasható a tanulmányban – az emberek világszerte úgy döntöttek, hogy a populisták helyett a szakemberekben és a technokratákban bíznak meg.

 • A biológiai nem eltörlésének veszélyei

  1997-ben, amikor az első Harry Potter-kötet megjelent, a transzlobbi elméletei semmiféle befolyással nem voltak a társadalomra. Nem telt bele sok idő, és ez a fajta felfogás, amely korábban a tudatlanság jelének számított volna, megnyerte magának a társadalmi elit jelentős részének támogatását, és meghódította a kulturális elitet.

 • Egy évvel a Capitolium ostroma után

  A hatalom berkeiben egy év elteltével is arra használják az ostromot, hogy a rettegés kultúráját építsék. Újabb példa ez arra, hogy mértéktelenül felnagyítanak egy fenyegetést, és ezzel bizonytalanságot keltenek a közvéleményben.